Przepis na tę chwilę tak wygląda jak poniżej. Jednak wciąż próbuje różne wersje. Daje mandarynki zamiast fig i daktyli.Dodaje trochę orzechów, migdałów.Jednak jakoś tak zawsze wychodzi dobre w smaku, ale trochę suche.

Składniki na ciasto:
– tabliczki gorzkiej czekolady 200g
– 2 jajka
– pół kostki masła
– 1 bardzo dojrzały banan
– 4 suszone daktyle (ewentualnie jakieś inne bakalie)
– 3 suszone figi  (ewentualnie jakieś inne bakalie)
– pół szklanki mąki kasztanowej

Składniki na polewę:
– 1 gorzka czekolada
– 20% kostki masła

Przygotowanie:

Pokroić daktyle i figi (z tych odkroić ogonki i wyrzucić). Roztopić masło, wrzucić czekoladę. Jak się roztopi dorzucić figi i daktyle i na małej temperaturze mieszać cały czas aby się lekko podgrzały. Zblendować.
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę. Lekko ubić żółtka. Wkroić do nich banana i zblendować. Potem mixerem jeszcze poubijać żeby było sztywniejsze. Mąkę przesiać (OBOWIĄZKOWO!).
Wmieszać na najmniejszych obrotach białka do żółtek z bananem. Potem pomału dodawać czekoladę i na koniec mąkę. Przełożyć do foremki i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec z termoobiegiem 16 min.
Po wyjęciu należy zrobić polewę topiąc masło i czekoladę.
Polać browny i zostawić do zastygnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*