Świeże Małże udało nam się kupić w Hiszpańskim Calpe w sklepie Mercadona, w całkiem przyzwoitej cenie. Można co prawda kupić je w miejskim porcie, prosto od rybaków.Tylko trzeba by się rano wcześnie zwlec z łóżka, a to nie jest nasza najmocniejsza strona.

Mercadona oferuje całkiem bogaty asortyment owoców morza.Według tego co pisało na stoisku rybnym sklep zaopatruje się w towar własnie u miejscowych rybaków.

SKŁADNIKI:

świeże małże:   1kg

czosnek:            3 ząbki

masło:                1/4 kostki masła

cebula:               1 średnia

wino białe wytrawne:  pół szklanki

pietruszka          pół pęczka

PRZEPIS:

Masło roztopić w szerokim i wysokim garnku z cebula i czosnkiem.Dolać wino ,dosypać pietruszkę.

Przykryć i zagotować

Następnie wrzucić oczyszczone małże (czyszczenie trochę żmudne, radziłem sobie metalowym czyścikiem do garnków) Dusić  około 8 minut,podczas duszenia od czasu do czasu przemieszać małże.Podawać tyko otwarte skorupiaki które się otworzyły same.Oczywiście podawać na stół z winem białym do smaku i dla lepszego humoru.

Według nas dobrze smakują w towarzystwie chrupiącej bagietki z masłem czosnkowym.

                     qué aproveche! 😀

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*