Świeże Małże udało nam się kupić w Hiszpańskim Calpe w sklepie Mercadona, w całkiem przyzwoitej cenie. Można co prawda kupić je w miejskim porcie, prosto od rybaków.Tylko trzeba by się rano wcześnie zwlec z łóżka, a to nie jest nasza najmocniejsza strona.
Mercadona oferuje całkiem bogaty asortyment owoców morza.Według tego co pisało na stoisku rybnym sklep zaopatruje się w towar własnie u miejscowych rybaków.
SKŁADNIKI:
- świeże małże: 1kg
- czosnek: 3 ząbki
- masło: 1/4 kostki masła
- cebula: 1 średnia
- wino białe wytrawne: pół szklanki
- pietruszka pół pęczka
PRZEPIS:
Masło roztopić w szerokim i wysokim garnku z cebula i czosnkiem.Dolać wino ,dosypać pietruszkę.
Przykryć i zagotować
Następnie wrzucić oczyszczone małże (czyszczenie trochę żmudne, radziłem sobie metalowym czyścikiem do garnków) Dusić około 8 minut,podczas duszenia od czasu do czasu przemieszać małże.Podawać tyko otwarte skorupiaki które się otworzyły same.Oczywiście podawać na stół z winem białym do smaku i dla lepszego humoru.
Według nas dobrze smakują w towarzystwie chrupiącej bagietki z masłem czosnkowym.